Etimesgut
Getat

banner
banner

Açken Sen Sensin

banner
banner
Açken Sen Sensin
Açken Sen Sensin

"Açken sen, sen değilsin" tarzı reklamlarla bilinç altına yüklenen "açlığın hemen geçiştirilmesi gereken bir duygu olduğu" prensibi, ne kadar yanlış olsa da uzun bir süredir "çöp gıdalar" üreten endüstriyel şirketlerin can damarını oluşturuyor. Acıkan insan, bu açlığın bir süre daha uzamasının kendisine zarar vereceğini düşünüyor. Endüstriyel uyuma önem gösteren modern tıpta, uzun yıllardır az ve sık yemeyi öğütlüyor insanlığa.

Oysa gerçek hiç de öyle değil. Sabah kahvaltısını glisemik indeksi yüksek rafine şekerli ürünler ve ekmekle donattıysanız, hızla kan şekeriniz yükselecek, bunun uyardığı hızlı bir insülin salgısından sonra da öğle saatlerine doğru bir acıkma hissi uyanacaktır. Sabah kahvaltısı halen bağırsaklarda iken vücudun yeni bir besin talep etmesi olacak şey değildir. Bunu açıklayacak en güzel teori, bahsettiğimiz insülinin tepkisel artışı, ekmekteki bazı moleküllere bağımlılıktır.

Hatırlayın Ramazan ayının ilk günlerinde öğle saatlerinde yaşadığınız açlık duygusu, günler ilerledikçe kayboluyor ve son günlere doğru açlık sizi etkilememeye başlıyordu. Çünkü beyindeki bağımlılık duygusu azalmaya, beyin de artık öğle saatlerinde yemeğin gelmeyeceğini öğrenmeye başlıyordu.

Açlık duygusu, beynin vücuda verdiği bir sinyaldir. Yanlış beslenme metodları, beyni yalancı konumuna düşürür. Açlık duygusu bastırdığında 20 dk beklemeniz, yada bu sırada bir bardak su (sirke ve limon katılabilir) içmeniz beynin bu yanlış sinyalini kesecektir.

Açlık bize neden lazım? Sabah yediğiniz besinlerin atıkları ile halen uğraşan vücuda yeni bir yük vermemiş olmak, açlık ile birlikte salgılanan büyüme hormonunun vücuda sağladığı katkılardan (gelişim, hayata bağlanma vs) faydalanma, gerçek açlığa ulaşarak yediği yemekten haz alma gibi avantajlardan dolayı açlık duygusu bize lazımdır. Bırakın çocuklarınız aç kalmayı öğrensinler, aç kalan çocuk yaşama tutunmayı öğrenir, her öğün ağzına zorla birşeyler sokuşturulmaya çalışılan çocuklar ise tembelliği... Kış aylarında özellikle orucun hem kalbe hem de bedene verdiği şifadan faydalanmak gerekir. Başımıza ne geliyorsa aç kaldığımızdan değil, sürekli tok olmaktan geliyor, vesselam.

whatspapp_icon hemenara_icon mail_icon