Etimesgut
Getat

banner
banner

Fitoterapi

banner
banner
Fitoterapi
Fitoterapi

Fitoterapi kelime anlamı olarak “Bitkisel Tedavi” diğer bir deyişe “Bitkilerin zengin içeriğinden insan sağlığının korunması ve hastalıklarının tedavisinde yararlanılması” şeklinde tanımlanmaktadır.

İnsanlık tarihinin başından beri tedavide bitkiler kullanılmıştır. 5000 yıl önceki yazılı kaynaklarda bile bitkilerin tedavide kullanımına dair bilgiler geçmektedir. Modern tıbbın temelini oluşturan Hipokratik yazmalarda 400 e yakın bitkisel tedavi reçeteleri bulunurken,  İslam uygarlığının büyük isimlerinden Biruni ‘Kitabü's-Saydala fi't-Tıb (Eczacılık ve Tıp) kitabında 200’e yakın şifalı bitkiden, İbni Sina ‘El-Kanun fi’t-Tıb (Tıp Kanunu) kitabında 800 hayvansal ve bitkisel tedaviden bahsedilmiştir.

İlk insandan beri tıp denilince akla gelen tedavi şekli bitkisel tedavidir. Ancak son 200 yılda gelişen modern tıp, tanı koymadaki ilerlemesini tedavide gösterememiş, şifa vesilesi olan bitkiler yerine, şikayetleri ve semptomları baskılayıcı ilaçlar ile tabiri caizse kirleri halı altına süpürmüştür ki bunun için de kullandığı ilaçların çoğu bitkisel moleküllerin sentetik kopyalarıdır.

İnsan vücudu denge üzerine yaratılmıştır. Kimyasal ilaçlarla vücudun  bir fonksiyonunu düzeltmek için diğer fonksiyonları bozulabilir ve kısır bir döngüye girilebilir. Ancak Fitoterapide  bunun aksine, immünmodülasyon dediğimiz dengeleme yapılır yani eksik olan desteklenirken fazla olan azaltılır ve vücutla bir uyum içinde çalışır. Her işte olduğu gibi bu konuda da bitkisel tedavi konusunda eğitimli ve deneyimli hekimler ile yol almak gerekir.

Binlerce bitki bulunan yeryüzünde 25-75bin arası tıbbi bitki bulunmaktadır. Bu bitkiler ilaç, gıda, kozmetik olarak kullanılabilmektedir. Zengin bir bitki örtüsüne sahip ülkemizde ise 500’ e yakın tıbbi bitki kullanılmakta olup, 350’si doğadan toplanırken 30’unun tarımı yapılmakta ve 120’sinin ise ithalatı yapılmaktadır.

Son yıllarda giderek hak ettiği değeri gören Fitoterapi ve etkinliği ile ilgili binlerce çalışma mevcuttur ve ülkemizde, Avrupa’da ve bir çok ülkede aktif olarak kullanılan etkin bir tedavi şeklidir.

Tıbbi bitkiler farklı farmasötik şekiller ile tedavide kullanılabilir.

Bu yollar:

1. Tıbbi Çaylar: Yaygın olarak kullanılanılır. Sıcak su ile demleme (infüzyon), kaynatma (dekoksiyon), suda bekletme (maserasyon) ile hazırlanabilir.

2. Sıvı ekste (Tentürler): Çözücü solüsyon ile muamele edilen bitkinin özünün ekstraksiyonu ile elde edilen sıvı preperatlardır.

3. Ballı karışımlar,  şuruplar, macunlar: Çeşitli bitki veya ekstrelerinin bal veya farklı doğal tatlandırıcılar ile içimi kolay hale getirilmiş halidir.

4. Maserat/Tıbbi Yağlar: Bitkilerin belli bölümlerinin sabit yağlar içinde belirli bir süre ve sıcaklıkta bekletilmesi elde edilirler. Örnek: Sarı kantaron yağı, kudret narı yağı

5. Sabit Yağlar: Genellikle tohum ve kabukların soğuk pres sıkımı ile elde edilir. Doymamış yağ asitleri ve vitaminlerce zengindir. Örnek: Kabak çekirdeği yağı, çörekotu yağı

6. Uçucu Yağlar (Aromaterapi): Bazı bitkilerin su buharı yolu ile özlerinin alınarak biriktirilmesi ile elde edilen yağlardır. Koklama, banyo, masaj şeklinde, tek başına yada sabit yağlar ile karıştırılarak kullanılırlar. Zihinsel sağlığı da katkı sağlayan çok yönlü bir tedavi şeklidir.

7. Katı ekstreler: Çözücü solüsyonla bitkinin etkili bileşiklerinin elde edilmesi ve sonrasında çözücü solüsyonun uzaklaştırılmasıyla elde edilen katı preperatlardır. Genellikle kapsül şeklinde üretilir.

Merkezimizde fitoterapi aktif bir şekilde uygulanmakta olup, her türlü formda fitoterapi ürünleri hastalarımıza tavsiye edilmektedir.

whatspapp_icon hemenara_icon mail_icon