Gut hastalığı, kanda ürik asidin yükselmesine bağlı olarak, eklemde birikmesi nedeniyle meydana gelen inflamatuar (yangısal) bir artrittir (eklem iltihabıdır). Romatizmal bir hastalıktır ve bağışıklık sisteminde düzensizlik mevcuttur. Ürik asidin biriktiği ekleme bağışıklık sistemi abartılı yanıt verir. Eskilerde zenginlerin ve kralların hastalığı olarak bilinirdi.
Ataklar halinde olur, genelde ayak başparmak eklemi, ayak bileği ve diz etkilenir. Bazen el ve kol eklemleri de etkilenebilir. Tedavi edilmediğinde eklemlerde kalıcı bozukluk bırakabilmektedir.
Ürik asidin uzun süre yüksek olması sadece gut hastalığı değil, vücutta bir çok fonksiyonu bozarak hipertansiyon, diyabet, koroner damar hastalıklarına sebep olmaktadır. Bu yüzden gutun tedavisi sadece eklemi değil, vücudun genelini ilgilendiren bir tedavi olmalıdır.
Ürik asit, obezlerde genelde yüksektir, gut hastalığı da zaten en çok kilosu fazla olanlarda görülür.
Gut hastalığında yaygın olarak et ve diğer hayvansal ürünler yasaklanır, doğru bunlar ürik asit kaynağıdır ancak, guta asıl sebep olan ürik asit kaynağı endüstriyel ürünlerin vazgeçilmezi fruktozdur. Et ürünleri ise aşırı tüketilmediği sürece bilinenin aksine eklemde ürik asit birikimi yapmaz, böbrekle atılımı sağlanır.
Gut hastalığını tetikleyen diğer durumlar; hareketsiz yaşam, su tüketiminin az olması,D vitamini yetersizliği, bağırsak florası bozukluğudur.
TEDAVİDE NE YAPILMALIDIR?
Ürik asit kaynağı olan sentetik fruktoz barındıran endüstriyel gıdaların kesildiği kapsamlı bir diyet, tedavinin temelidir. Bunun yanında bağırsak florasını düzenlemek için ek beslenme önerileri uygulanmalıdır.
Gut hastalığı da diğer romatizmal hastalıklar gibi bağışıklık sisteminin düzensiz çalışması ve ürik asit birikimine aşırı tepki verdiği bir hastalık olduğu için bağışıklık sistemini düzenleyecek doğal bitkisel hamleler yapılmalıdır.
Su tüketimi artırılmalıdır.
Özellikle güneşin olduğu açık havalarda D vitamini düzeylerine destek olması açısından düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Düzensiz uyku gut ataklarını tetikler. Uyku düzeni sağlanmalı, özellikle melatonin salgısının yoğun olarak salgılandığı saat 22-24 civarları karanlık ortamda uyku ile geçirilmelidir.
Gut için verilen kolşisin, allopurinol gibi ilaçlar hastalığı iyileştirememekte, karaciğer ve böbrek gibi organlarda fonksiyon bozukluklarına sebep olduğu için en kısa sürede kesmek için çalışılmalıdır.
Bunların yanında vücuttaki yangıyı azaltmak, kan dolaşımını rahatlatmak, vücutta biriken diğer toksinleri (zehirli bileşikleri) dolaşımdan uzaklaştırmak için hacamat, ozon ve sülük tedavileri eklenebilir.
Nihayetinde şifa Allah'tandır.