Etimesgut
Getat

banner
banner

Hacamat Hangi Yaş Gruplarında Yapılmalıdır?

banner
banner
Hacamat Hangi Yaş Gruplarında Yapılmalıdır?
Hacamat Hangi Yaş Gruplarında Yapılmalıdır?

Hacamat tedavisi bebeklikten itibaren tüm yaş gruplarına uygulanabilir. Uygulanmaması gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlardan birisi kan değerlerinin aşırı düşük olmasıdır. Bu durumdaki bir hastaya hacamat tedavisi uygulanmıyor. Bunun dışında uygulanmasına mâni olan çok net çizgiler yok.

Kan sulandırıcı kullanan bir hastada doktor kontrolünde belli bir dönem uygulama yapılabilir. Hacamat tedavisinden hemen önce ilacın kesilmesi gerekebilir. Bu hususlara doktor kontrolünde dikkat edilerek ilerlenmesi gerekir.

Geleneksel tıp yöntemlerinde yine uygulama yapmadığımız zamanlar oluyor. Örneğin bayanlarda adet döneminde genellikle uygulanmıyor. Tabi adet döneminde de uygulama yapıldığı zamanlar olabiliyor.  Hastamızda adet düzen bozukluğu olduğunda tedavi amacıyla uygulama yapılabilmekte. Ancak genel tedavi görüşünde adet döneminde hacamat tedavisi uygulamıyoruz.

Bebeklerde ve çocuklarda yapılan hacamat tedavisinde de çok olumlu sonuçlar almaktayız. Çocuk hastalarda bağışıklık sisteminin, sindirim sisteminin düzenlenmesinde, huysuzlukta, büyüme ve gelişimin dengelenmesinde olumlu sonuçlar alıyoruz.

Hacamat tedavisinin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğine dair hadisler bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz (sav) hicri ayın 17. - 19. Ve 21. günlerinde yapılmasının daha şifalı, daha faydalı olduğunu belirtiyor. Aynı şekilde haftanın hangi günlerinde yapılmaması gerektiği de belirtiliyor. Peygamber Efendimize (sav) göre Çarşamba, Cuma ve cumartesi günü yapılmaması gereken günlerdir. Ancak tedavi olarak bazen akut durumlarda, akut ağrılarda bu günler içerisinde de uyguladığımız hastalarımız oluyor. Bunun dışında ay takvimine göre de ayın dolunay olduğu ve ayın çekim etkisinin yüksek olduğu zamanlarda hacamat yaptırılması çok faydalıdır. Bu zamanlar hicri 17 - 19 – 21 ve hicri takvimin 15’inden sonuna kadar olan günlerle örtüşen bir takvimdir.

Hacamatın kaç kez yapıldığına dair net bir veri yoktur. Mevsim geçişlerinde, yaz aylarında, bahar ve sonbaharda, yılda 3-4 kez yapılabilir diyebiliriz. Tedavi olarak uyguladığımız hastalarda hastalığa göre spesifik olarak uyguladığımız durumlar olabiliyor. Bu durumlarda takvimimizi kendimiz belirliyoruz ve biraz daha sıklığını arttıra biliyoruz.

Hacamat tedavisini işin ehli olan doktorlara yaptırmak gerekmektedir. Sağlık Bakanlığının bu konudaki yasasında da uygulamanın doktor ve diş hekimleri dışında yapılması yasaktır. Hacamat tedavisi kesinlikle hekimler tarafından ve hekim gözetiminde yapılmalıdır.

whatspapp_icon hemenara_icon mail_icon