Etimesgut
Getat

banner
banner

Yemezsen İyileşemezsin Sözü Ne Kadar Doğru?

banner
banner
Yemezsen İyileşemezsin Sözü Ne Kadar Doğru?
Yemezsen İyileşemezsin Sözü Ne Kadar Doğru?

Hasta olunan dönemlerde özellikle anne babaların çocuklarına karşı şefkat duyguları artar. Yemeden içmeden kesilen yavrularının boğazından bir lokma da olsa yiyecek birşeylerin geçmesi için başında beklerler.

.

Oysa mide istifra yolu ile, bağırsaklar ise ishal yolu ile hızla boşaltım yapmaktadır. Bu aslında vücudun bir alarm sistemidir.

.

Tıpkı deprem yada yangın gibi bir doğal afet sırasında binaların boşaltılması gibi, vücut da sindirim faaliyetlerini olağanüstü halden dolayı iptal eder. Halihazırda sindirilmeyi bekleyen besinleri boşalttığı gibi, beynin iştah merkezi de baskılanır ve yeme isteği kapanır.

.

İştah merkezinin kapanması, ateş, ağrı, terleme, kızarıklık, şişme gibi enfeksiyon sırasında vücudun kendi ürettiği savaş mekanizmalarından birisidir.

.

Bedenimiz, enfeksiyon durumunda mecburi olmayan tüm faaliyetleri askıya alarak sadece enfeksiyonla mücadeleye odaklanır. Pandemi sürecindeki kısıtlamaların beden ölçeğindeki bir örneği gibi...

.

Bu açlık sırasında vücutta kortizol hormonu öncülüğünde diğer açlık hormonları ile zor zamanlar için depolanan besinler (özellikle glukojen) kana karışmaya başlar ve beden asla enerjisiz, besinsiz bırakılmaz.

.

"Hastalarınızı yeyip içmeye zorlamayın. Zira Allah Azze ve celle onlara yedirir içirir." [Tirmizî, Tıb 4, (2041); İbnu Mâce, Tıbb 4,(3444).]

whatspapp_icon hemenara_icon mail_icon