Etimesgut
Getat

banner
banner

DIŞ GÜZELLİK mi, yoksa İÇ GÜZELLİK mi daha önemli

banner
banner
DIŞ GÜZELLİK mi, yoksa İÇ GÜZELLİK mi daha önemli?
DIŞ GÜZELLİK mi, yoksa İÇ GÜZELLİK mi daha önemli?

???? Kozmetik ürünlerden bahsedeceğim bugün size biraz. Kozmetik denince çoğu kişinin aklına makyaj malzemeleri ve güzellik ürünleri geliyor. Fakat; kremler, saç ve deri losyonları, şampuanlar, ağız gargaraları, sabunlar vs de kozmetik ürünler sınıfına girmektedir. Çeşitli bileşimlerle bu ürünlerde yüz kadar çeşit kimyasal madde bulunmaktadır.

???? Siz cildinize birşey sürdüğünüzde orada kalır zannediyor olabilirsiniz. Ancak cilt, vücudun en ilginç organlarından birisidir. Ayak altına sürdüğünüz sarımsağın tadını birkaç dakika sonra ağzınızda hissedebilirsiniz. Nasıl olsa ağızdan alınmıyor denilerek hunharca kullanılan kortizonlu kremler ciltten emilip kana geçerek hormonal sistemi bozuyor, bu artık çalışmalarla kanıtlanan bir gerçek..

???? E o zaman yüzlerce toksik maddeyi cilde sürdüğünüzde birkaç dakika sonra kana karışabileceğini öğrenmiş olduk. Şimdi bakalım hangi zehirleri sürüyoruz cildimize:

✔️ Fitalat: Birçok kozmetiğe, plastik ürünlere ve deterjanlara ham madde olan bu ürün direk olarak östrojenik etki ile hormonal sistemi bozarak erkeklerde kadınsı özelliklere neden olmaktadır.

✔️ DEA (dietanolamin), MEA (monoetanolamin), TEA (trietanolamin): nitrozaminlere dönüşürler. İşlenmiş et ürünleri ve bozulmuş gıdalardaki kanserojen bir maddedir. Ciltten, ağızdan alıma göre daha fazla kana geçer.

✔️ Dioksin: Endüstriyel alanda kullanılan en tehlikeli maddelerden birisidir. Kağıt ürünleri, tuvalet kağıdı, çocuk bezleri, hijyenik pedler, meyve suyu kaplarında vsde ağartma amacıyla kullanılıyor. Hamilelerde düşüğe neden olmakta, kısırlığa ve kanserlere yol açmaktadır. Dioksin savaşlarda kimyasal silah olarak kullanılmaktadır. En çok yağ dokuda biriktiği ve meme dokusu da ağırlıklı yağ dokudan oluştuğu için meme kanserlerinde olağan şüphelidir.

✔️ Sodyum Lauril Sülfat: Şampuanlarda genelde var ve göze oldukça zararlı.

✔️ Paraben: Kozmetik ürünlerde ürünün raf ömrünü uzatmak için kullanılır, meme kanseri şüpheli ajanlarındandır.

✔️ Propilen Glikol: alerji, sağırlık, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluklarına neden olur. Islak mendillerde genelde vardır.

✔️ Paraaminobenzoikasit (güneş kremlerinde): cilt kanseri yaptığına dair şüpheler vardır.

✔️ Benzofenon (güneş kremlerinde ve diğer kozmetiklerde): ciltten emildiğinde oksibenzona dönüşüyor ve cilt kanserine neden oluyor. Hormonları etkileyerek endokrin bozukluklara, hipospadiasa (erkek bebekte penis anomalisi) neden olduğuna dair çalışmalar var.

✔️ Triklosan: klorla tepkimeye girdiğinde kloroform gazına dönüşür. Bu gaz depresyon, karaciğer fonksiyon bozuklukları, kanser riski vardır. Tiroid hormonu ile etkileşerek olumsuz etkiler. Diş Macunlarında sıklıkla bulunur. Diğer kozmetiklerin birleşiminde de yer alır.

Burada sadece bir kısmından ve bunları da oldukça özetleyerek belirttik. Gerisi sizde... Evdeki kozmetik ve temizlik ürünlerinin etiketlerine bakma ve birazcık internette bu maddelerin nelere sebep olduğunu araştırmak size kalmış. Bizden söylemesi...

whatspapp_icon hemenara_icon mail_icon